Hoppa till innehåll

I spåren av Janne Josefsson del 2

I januari i år skrev Diakonibloggen om barnfattigdom och det reportage som Uppdrag granskning gjorde om barnrättsorganisationerna och deras verksamhet. Många reagerade med ilska över kritiken som riktades mot organisationerna och sveket mot barn som lever i ekonomisk och social utsatthet. En tid därefter handlade Uppdrag granskning om näthat och hur framförallt kvinnor som sticker ut hakan och syns i debatter utsätts för grova påhopp och kränkningar på sociala medier.

bild (2)

I Aftonbladet idag berättar Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen, om hur hon efter programmet i januari utsatts för hatmejl, fruktansvärda påståenden på Flashback, avföring i brevlådan och hot mot sina barn. Det är ironiskt att det som Uppdrag granskning lyfte i ett program bidrog till exempel på det som beskrivs som avskyvärt några veckor senare.

Ingen av de tre granskade organisationerna – Rädda barnen, BRIS och Majblomman – upplever att deras förtroende har minskat. Generalsekreterarna tror att programmet i slutändan har gynnat organisationerna och debatten. Elisabeth Dahlin avslutar: ”Barnfattigdomsfrågan har inte förvunnit, tvärtom. Nu är den högt upp på den politiska agendan, där den faktiskt hör hemma.”

Bild: Aftonbladet 18/7 2013

2 kommentarer »

  1. ”Fruktansvärda påståenden på Flashback” – Ha, ha, ha, ha. Ni är ju för roliga – vet ni ens vad det är för sajt? Josefssons sakliga kritik bemöter ni med gråtmildhet, men inte i sak. Propagandan verkar dock ha lyckats och ni kan fortsätta håva in pengar till era tjänstemän. Gråtmildheten gör att ingen vågar säga att kejsaren är naken längre, men jag skickar mina slantar till Josefsson i framtiden.

    • Tack för din synpunkt! På Diakonibloggen lyfter vi gärna aktuella ämnen. Detta inlägg var en reflektion på Aftonbladets uppföljning av programmet som Uppdrag granskning gjorde om barnfattigdom och socialt och ekonomiskt utsatta barn i Sverige. Meningen du citerar om Flashback är direkt refererat från artikeln, alltså Elisabeth Dahlins berättelse. Naturligtvis måste hjälporganisationernas verksamhet kunna granskas och förhoppningsvis genererar det en större självkritik och medvetenhet i de egna leden. Det som vi på Diakonibloggen har funnit som mest tråkigt är ifrågasättandet av barnen som lever i ekonomisk och social utsatthet som en FAKTISK verklighet, inte som något som viftas bort med en axelryckning i bekväme svenssons TV-soffa. En programledare på TV lär inte vara i behov av några allmosor, men i vårt samhälle finns människor, både barn och vuxna, som har behov av stöd i någon form. Initiativ för att ge sådant stöd skriver vi gärna om här på bloggen. /Lotta, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: