Hoppa till innehåll

Från Malmö till Stockholm – för en human flyktingpolitik

AsylstafettenAli”Jag heter Ali och jag kommer från Ghazni, en liten stad i Afghanistan. För folkgruppen hazarer, som jag tillhör, innebär vår religion, vårt språk och vårt utseende stora problem. Vi förföljs vart vi än kommer. Därför flydde jag. Nu är jag i Sverige, efter en lång och svår väg genom Europa. Här tvingas jag att fortsätta kämpa för mitt liv.”
Så inleds plattformen till Asylstafetten 2013, ett initiativ av Ali som själv kommit som ensam asylsökande till Europa som minderårig. Utifrån sina egna erfarenheter av att nekas söka asyl i Sverige på grund av Dublinförordningen och av att länge ha levt som gömd vill Ali och de andra deltagarna i Asylstafetten skapa en kraftsamling för en humanare asylpolitik där fler får skydd och där människor får söka asyl i Sverige oavsett vilket land i Europa de först kom till.

Asylstafetten kommer bli en månadslång vandring som startar i Malmö den 14 juli och är framme i Stockholm den 16 augusti. Ali och andra ungdomar, med liknande erfarenheter av hur det är att komma till Europa som ensamkommande, kommer att vandra hela vägen i sällskap med andra intresserade. Idén är att arrangera möten kring Asylstafettens tema längs med vägen. Vem som helst kan stödja initiativet och vandra en liten bit eller flera dagar. Man kan också vara med och arrangera kulturevenemang i samband med manifestationerna eller bidra med sovplatser och mat till ungdomarna i de städer vi passerar. Läs mer om vandringen på facebook.

Flera organisationer, föreningar och privatpersoner stödjer Asylstafetten men det är Ali och de andra ungdomarna som deltar som är i fokus. Det är de som lyfter sina åsikter om vad som behöver förbättras utifrån sina egna erfarenheter. Det är de som har kunskapen om hur det är att komma till Sverige som asylsökande och vilka svårigheter det kan innebära. Asylpolitiken hårdnar och som det ser ut idag får många inte ens sina asylskäl prövade här. Dublinförordningen gör att flyktingar deporteras. Många asylsökande ser inget annat val än att leva som gömda i Sverige på grund av de risker de utsätts för vid en utvisning. Samtidigt satsas mer resurser på sökandet och utvisandet av papperslösa och livssituationen för dessa människor blir än mer stressad och ohållbar. Vi vill se ett samhälle som gör sitt yttersta för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Sverige bör vara en fristad för människor som söker skydd. Fler måste få skydd och papperslösas rättigheter måste respekteras. Vi hoppas att Asylstafetten ska bidra till det här samt föra samman människor från olika delar av Sverige som arbetar eller vill arbeta för en humanare asylpolitik. Vi vill vara en positiv gemensam kraft för den värld vi vill leva i!

Linda Persson, Asylstafetten

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: