Hoppa till innehåll

Vågar Du fråga?

Skärmavbild 2013-05-21 kl. 18.31.12När jag ombads att skriva något om ”Barnet i fokus” gick mina tankar framförallt till de barn i vårt samhälle som av någon anledning hamnat i en svår livssituation.  Anledningen kan ibland vara att föräldrar brister i sin omsorgsförmåga under kortare eller längre period vilket kan bero på att föräldern har egna bekymmer som upptar mycket av deras tankar och energi; ett beroende, psykisk sjukdom, skilsmässa eller sorg.

Ett av de flera tusen barn som har en mamma med psykiska besvär är Emma (fingerat namn). Emmas mamma ser saker som inte finns och hör röster som inte finns. Det är en väldigt skrämmande upplevelse för ett barn. När Emma kom i kontakt med Vårsols Familjecenter kunde vi ge henne förklaringar till hennes mammas beteende och kunskap om hur det blir för barn som lever med en förälder som har psykiska problem och tala om att hon inte är ensam om det. Det har också varit av stor betydelse för att Emma ska må bättre, att höra att det inte är hennes fel att hennes mamma är sjuk.

Under de senaste 15 åren har vi blivit bättre på att upptäcka barnen som anhöriga till föräldrar eller syskon med bekymmer. Det finns ändå många fler att upptäcka. Att ha barnet i fokus är att se barnet och hjälpa det på bästa sätt. Ibland kan det vara att hjälpa föräldrarna så att de klarar av att stödja sina barn men det är viktigt att tänka på att barnen kan behöva ett eget forum, ett forum där de kan prata om sin sorg, sin skilsmässa eller vad alkoholen gör med deras förälder. Barn är väldigt lojala med sina föräldrar och det medför att de inte alltid talar om för sin förälder hur de mår eller vad de bär på för tankar. Barnet vet att föräldern kan bli ledsen eller upprörd om de talar om vad det är som bekymrar dem och bär därför hellre den bördan själv än att tynga sina föräldrar.

Vårsols Familjecenter arbetar vi med barn som har någon form av krångel i sin familj. Det kan vara något av det som beskrivs ovan. Alla barn är olika och vi försöker möta varje barn på ett unikt sätt så att barnet känner sig sedd och bekräftad. Barn känner ofta att det är deras fel att föräldern mår dåligt och behöver hjälp med att avlastas skuld och ansvar. För att barnen och deras familjer ska kunna få hjälp behöver vi hjälpas åt att identifiera barnen. Det är viktigt att vi som möter barn i vår profession lyssnar in barnen och att vi våga fråga hur de mår. Du kanske behöver fråga många gånger innan barnet vågar berätta om hur hennes/hans vardag ser ut. Ibland har vi vuxna förutfattade meningar om vilka dessa barn är, men saken är den att vi inte kan se utanpå vilka barn som har det bekymmersamt hemma. Barn blir experter på att dölja att det är krångligt hemma, att bevara familjehemligheten. Min uppmaning till dig är att våga fråga och när barnet börjar berätta ska du finnas kvar och stå ut med barnets berättelse. Vågar du?

Ann-Charlotte Jernberg, socionom, verksamhetschef på Vårsols Familjecenter

Barnet i fokus! Maila gärna diakoni.se@gmail.com med dina funderingar och synpunkter eller skriv en kommentar.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: