Hoppa till innehåll

UTANFÖR

Skärmavbild 2013-05-13 kl. 18.52.37Philip har länge känt sig utanför ”gänget”. Han varken kan eller vill spela fotboll, resa eller spela dataspel. Vem är jag? Finns det någon plats för mig? Det är frågor som han ofta tänker på. Att vara ”inne” med de senaste kläderna och resorna är otänkbart. Det finns knappt pengar till mat hemma. Vad gör man när man känner sig ”annorlunda”?

Philip sköter i princip hela hushållet hemma. Han har inga syskon. Ingen vet att mamma inte orkar, säger Philip. Han går till skolan på morgonen, väl medveten om att när han kommer hem ligger hon berusad på soffan. Ingen vet att mamma inte orkar – men jag orkar, säger Philip ödmjukt men övertygande.

Jag orkar”… I själavård och andlig vägledning brukar vi präster och diakoner använda just de orden som stöd för den behövande: Jag orkar. Jag kan vara ditt ställföreträdande hopp. Philip kom i kontakt med Svenska kyrkan via en diakon. Han blev sedd, lyssnad på och upprättad. Hur ofta talar vi om att diakonerna möter, samtalar med och vägleder barn? Min uppfattning är att det är en ”osynlig tjänst”.

Skärmavbild 2013-05-13 kl. 18.42.45Att barnen har en särställning i kristen tro är ett uttryck för Jesu omvälvande syn på barnen. Så låt oss leva som vi lär; SE, LYSSNA TILL OCH UPPRÄTTA BARNEN!

I kristen tro intar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet.”

ur Kyrkoordningens inledning

Pamela Garpefors, Kyrkoherde, Karlskrona

Läs gärna Pamelas tidigare inlägg här

Barnet i fokus! Maila gärna diakoni.se@gmail.com med dina funderingar och synpunkter eller skriv en kommentar.

3 kommentarer »

  1. Bra inlägg i diskussionen! För att spinna vidare på temat: Hur ofta ”nöjer” vi oss med att barnen får hänga i barnverksamheten, ofta förpassad till källaren? Jag vet att det säkert funkar bäst med tanke på barnvagnar och så, men tänker vi in barn när det hålls program, bjuds in föreläsare, arrangeras pilgrimsvandringar eller andra guidade turer? Min fråga är egentligen: går det att tänka inklusivt om barn i församlingen, utan att skapa särskilda verksamheter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: