Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Mamma, låt mig få tänka själv!

Skärmavbild 2013-05-08 kl. 17.01.37
I detta curlingföräldrarnas samhälle är det kanske dags att vi låter våra barn få ta lite mer ansvar. Lär dem att ta konsekvenserna av sitt eget handlande. Istället för att vara den som gör allt åt dem, bör vi finnas där som ett stöd, vara det bollplank som de så väl behöver.
Låta dem få misslyckas – och framför allt: låta dem få lyckas utifrån sina egna förutsättningar och mål.
Är det så viktigt för oss att våra barn ska lyckas, att vi är beredda att göra vad som helst? 
Jag, i egenskap av företagare, får ibland samtal från föräldrar som söker jobb eller praktik åt sina barn. Jag kanske skulle haft det om barnet, som oftast är i övre tonåren eller äldre, hade ringt själv. Vem vill anställa någon som inte själv vågar fråga? Jag vet ingen.
Ta alla chanser du får att låta ditt barn växa. Låt dem få pröva sig fram.
 Vi var i USA när våra döttrar var sju och nio år. Där firade vi 4th of July hos en amerikansk familj och det fanns hur mycket mat och godsaker som helst. Tjejerna ville gärna ha en kaka till. Visst, sa vi, bara ni frågar själva. Mycket motigt stod de och övade på frasen ”May I have another cookie, please?” De hade säkert varit nöjda om vi hade frågat åt dem, men den lyster som fanns i deras ögon när de själva kom med varsin färgglad sötsak hade vi aldrig fått se.
Det var inte svårt att få dem att fortsätta att prata engelska när de själva kunde se nyttan med det.
Min nu sjuårige son vet att det inte är någon idé att be mig, om vi till exempel är i leksaksaffären och han undrar över något. Istället letar han upp personalen och frågar själv. Det är så mycket bättre, att den som vill veta något är den som frågar. På så sätt minskar också risken för missförstånd.
Tro inte på något sätt att jag är fullfjädrad när det gäller att inte curla. Jag lär mig för varje dag. Förra veckan övningskörde den äldsta dottern med mig. Jag satt snällt bredvid och talade om när hon skulle växla, blinka, bromsa med mera. Då fick jag höra:
”Mamma, låt mig få tänka själv.”
Ann Hugosson
Läs mer av och om Ann på hennes egen blogg.

Barnet i fokus! Maila gärna diakoni.se@gmail.com med dina funderingar och synpunkter eller skriv en kommentar.

2 comments on “Mamma, låt mig få tänka själv!

  1. Pingback: Jag gästbloggar | Habowoodfruar

  2. Pingback: Barnen – här och nu | Diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 16, 2013 by in Barn and tagged , , , , .
Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken Berörda av ett starkt möte - bön om asyl.🙏 Vi skriver snart mer på diakonibloggen. #vistårinteut Bamse o @dunkels vilken kombo o tack alla medverkande idag "tryggare kan ingen vara" #tryggare17 #svenskakyrkan Fika på cafébönan, en verksamhet i Töcksmarks församling. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: