Hoppa till innehåll

Vi behövs som kristna på sociala medier

jacob_sunnliden-1För en tid sen, i samband med Uppdrag gransknings program om näthat, publicerade Diakonibloggen ett inlägg i ämnet. Här delar Jakob Sunnliden tankar om kyrkans roll på sociala medier.

På sociala medier ställs mycket på sin spets. Internet är en plats för mycket gott men huserar också sådant som är mindre bra. Emellertid kan jag ibland uppleva att de sociala medierna, som twitter, facebook och så vidare, får orättvist mycket kritik.

För inte så länge sedan gjorde Uppdrag Granskning ett program kring näthat. Det handlade om människor i allmänhet och journalister i synnerhet som får hot och kränkningar via epost, kommentarsfält, twitter och facebook med mera. Diskussionen fördes också på de sociala medierna, så klart. Många menade att den nya tekniken, och alla sätt den bjuder oss att kommunicera på, var en starkt bidragande orsak till näthatet. Men jag tror att det är för enkelt att göra det till en fråga om internet, skärpta regler eller anonymitet.

Hat är hat oavsett i vilken kanal det levereras i. Det är alltid en människa bakom varje skärm, det får vi aldrig glömma. Och det är i människan som hatet börjar, inte i tekniken. Men visst är det så att de nya sätten att kommunicera på gör det enklare för oss människor att uttrycka oss. Och det är i grunden något gott. Den ansiktslösa tekniken kan ibland skapa en falsk bild av att vi inte behöver relatera till varandra. Den bidrar till känslan av att det inte är någon människa på andra sidan. Och det är mindre bra.

Därför är det extra viktigt att vi, som är tränade för att möta, se och inkludera människor, också gör det på de sociala medierna. Vi behövs i kommentarsfälten och i alla sociala medier. Vi behöver visa på en balans. Som kristna är det vårt uppdrag att säga ifrån när det begås felaktigheter. Men också att kunna utkräva ansvar i de situationer vi ska. Det handlar inte i första hand om att våga ta diskussionerna eller att svara snabbt och rätt. Utan det handlar om att se människan. Att kunna läsa bakom det skrivna och svara an på behovet. Jag är övertygad om att vi behövs som kristna på sociala medier. Vi behöver en stor portion förlåtelse, ödmjukhet och ärlighet. Sedan sopar vi oron åt sidan och gör det vi är bäst på – att skapa relationer med människor.

I ödmjukhet

Jakob Sunnliden

Följ gärna Jakob på Twitter

Har du funderingar och synpunkter kring temat, kommentera nedan eller maila diakoni.se@gmail.com.

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: