Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

I spåren av Janne Josefsson

Skärmavbild 2013-01-24 kl. 11.27.02Uppdrag gransknings program 16 januari om barnfattigdomen har väckt olika reaktioner. Många har reagerat med ilska och besvikelse. För de vet av erfarenhet att många barn i Sverige lever i social och ekonomisk utsatthet. I lokaltidningen skriver en frustrerad skolsköterska om sina möten med hungriga barn som ätit sig mätta i skolan, på fritids och på hemkunskapen. Och om föräldrar som inte själva kunnat bekosta barnens glasögon eller mediciner. Ossi Carp  skriver om barn och utsatthet i DN och Susanna Alakosko, författare följer upp artikeln med berättelser om familjer hon mött. Bland annat läser vi följande ”Jag var en av dessa barn som vräktes från hemmet trots levandes i en familj innehållandes flertalet minderåriga barn. En sexbarnsfamilj med ensamstående fader – kan vräkas i Sverige på 2000-talet. Jag vet – ty jag har varit med om det.” Ann Heberlein, författare, forsätter diskussionen i Sydsvenskan. ”I Sverige på 2000-talet kan man bli fattig på så många sätt. En skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet, ett dödsfall, en dålig husaffär. De fattiga påminner oss om det, om vår egen sårbarhet. Det skrämmer, men det går inte att blunda för. Vi lever i en orättvis värld, orättvis och osäker och det hjälper inte att blunda.” 

Skärmavbild 2013-01-24 kl. 11.28.56Inlägg i tidningar, på twitter och facebook vittnar om samma sak – fattigdomen finns runtomkring vare sig vi vill se den eller ej. Men det är skamligt att vara fattig i Sverige. Inget man skriker om precis, att man har svårt att få pengarna att räcka till.

Rädda barnens siffror är inte tagna ur luften. Men med det fokus som sattes i programmet finns risk att problemet barnfattigdom förminskas. Och det gynnar verkligen  inte socialt och ekonomiskt utsatta barn och familjer i Sverige. Låt oss ställa fokuset på varje enskild individ – det räcker med att ett barn går hungrig för att vi alla borde reagera!

6 comments on “I spåren av Janne Josefsson

 1. Andreas
  januari 25, 2013

  Är Ann Heberlein präst?

  • diakonibloggen
   januari 25, 2013

   Nix, det är hon inte, en miss av mig och jag tackar uppmärksamma läsare, forskare och författare är nog en mer korrekt beskrivning.
   Karin

 2. Andreas
  januari 25, 2013

  Tänkte väl det… Bra artikel förresten, man skäms lite som Göteborgare efter Jannes senaste bravader.

 3. Roland Johansson (@ChJson)
  januari 25, 2013

  Jag uppskattar diakonibloggen och det arbete diakonin gör. Men JJ har aldrig förnekat att det finns en relativ fattigdom i Sverige. Han har bara granskat hjälprganisationerna

  • diakonibloggen
   januari 25, 2013

   Hej Roland! Tack för synpunkten! Och uppmuntran! Det är bra att organisationerna granskas, förhoppningsvis har programmet manat fram viktig självkritik? Det vi ville lyfta fram var att fokus hamnade lite märkligt, inte så mycket på de utsatta barnen och familjerna. Den relativa fattigdom som du talar om, och som vi är många som är medvetna om finns, skulle Uppdrag granskning kunna lägga fokus på en annan gång. /Lotta, diakonibloggen

 4. Pingback: I spåren av Janne Josefsson del 2 | Diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken Berörda av ett starkt möte - bön om asyl.🙏 Vi skriver snart mer på diakonibloggen. #vistårinteut Bamse o @dunkels vilken kombo o tack alla medverkande idag "tryggare kan ingen vara" #tryggare17 #svenskakyrkan Fika på cafébönan, en verksamhet i Töcksmarks församling. Foto: Anneli Diskerud Morken

@diakoniblogg

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: