Hoppa till innehåll

Barnfattigdom – ekonomisk och social utsatthet

af7d00465dcd11e2b3d922000a9f309f_5Ikväll kommer Uppdrag granskning i SVT att inrikta sig på frågan om barnfattigdom i Sverige. Utgångspunkten är att flera av de större barnrättsorganisationerna vinklar siffror för att driva sina kampanjer. I programmet menar man att organisationerna överdriver barnfattigdomen och får situationen att verka värre än den är. Rädda barnen föregriper programmet i en artikel och skriver bland annat om kampanjen Black som de själva valde att avbryta då den kunde tolkas som en överdrift av siffror. Läs mer här. Organisationen BRIS har valt att sluta använda begreppet barnfattigdom. Istället talar man om ekonomisk och social utsatthet.

Finns det fattiga barn i Sverige? Ja, det finns barn som har svårt att äta sig mätta och går i dåliga kläder och skor, som inte har råd med glasögon. De kanske inte är så många, men de finns. Betydligt större är det antal som i jämförelse med andra barn lever i ekonomiskt och socialt utanförskap. Som det står i Rädda barnens artikel: ”Det handlar om barn som växer upp med konstant knappa resurser. Det formar dem som människor och lär dem att de inte har samma möjligheter som andra.”

537426_10151262605308229_498291371_nDet handlar kanske inte så mycket om siffror och statistik. Bakom siffrorna finns människor, i kamp för sin vardag och att leva med skammen att inte riktigt duga. Uppdraget för kyrkans diakoni är att möta människor i utsatthet och utanförskap. Och ibland handlar det faktiskt om praktiska saker såsom matkassar, kläder och skor.

Detta är ett inlägg under temat Diakoni – men hur? Har du tankar och funderingar, maila oss gärna: diakoni.se@gmail.com eller kommentera nedan.

4 kommentarer »

  1. Tyvärr såg jag inte hela programmet men efter vad jag förstod togs inte papperslösa barn upp alls? Att skilda organisationers undersökningar kan eller är begränsade framgick, men det säger något om undersökningarna inte om verkligheten. Dagligen möter jag åtskillig fattigdom. / Magnus Olsson

    • Ja, vi som jobbar med människor ser ofta mer än det som kommer fram i undersökningar, mycket av detta är så kopplat till skam så man döljer sin situation. Tråkigt att fokus i ett program blir att hänga ut organisationer som oseriösa när de gör så mycket som är bra. Situationen med papperslösa togs inte upp alls. /Lotta, diakonibloggen

  2. Jag såg programmet Uppdrag granskning. Det brukar alltid vara ett bra program som ställer verkligheten under lupp !
    Jag håller med om att som det står i står i inledningen :”Det handlar kanske inte så mycket om siffror och statistik. Bakom siffrorna finns människor, i kamp för sin vardag och att leva med skammen att inte riktigt duga”. Vi människor hamnar i utsatta situationer av både social och ekonomisk karaktär. Det är ett faktum! Låt oss alltid använda rätt begrepp, både i samhällsdebatten och kyrka när vi talar om människor i utsatta situationer.Vi ska vara användare av begrepp som är adekvata och som inte används för marknadsföring och därmed kan vilseleda. Att vara äkta i allt brukar löna sig !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: