Hoppa till innehåll

Alla barn har rätt till en vit jul!

Skärmavbild 2012-12-15 kl. 23.59.01Julen, barnens högtid, närmar sig med stormsteg. Men alla barn ser inte fram emot julen med glädje och förväntan. Många barn och unga känner en ständig oro som samlas som en klump i magen när julen närmar sig, av ett skäl – alkoholen. Den ensamhet och utsatthet dessa barn och ungdomar upplever blir ofta än mer smärtsam när de förstår av sina kompisar hur julen egentligen ”ska” vara.

Detta tas upp i IOGT-NTO:s tidning accent, nr 10, 2012.

Skärmavbild 2012-12-16 kl. 00.03.12Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO, skriver om sin egen barndoms jular: ”Jag minns att osäkerheten var värst, att inte veta hur det skulle bli […] jag fick ägna lovet åt att ta hand om mamma och min lillebror […] Jag har oerhört svårt att förstå hur man kan välja flaskan före sina barn.”

Skärmavbild 2012-12-16 kl. 00.01.52Henry Bronett är ambassadör för kampanjen Vit jul: ”Det är så uppenbart för mig att barn mår dåligt av att se sina föräldrar berusade […] För mig är det viktigt att min son vet vem jag är och att jag alltid är närvarande.”

IOGT-NTO:s kampanj ”Vit jul”, som vill uppmana människor att skippa alkohol under julen, inte minst för barnens skull, startade 2007. Kampanjen sprids via flera kanaler ute i samhället, bland annat sociala medier. Vit jul arrangerar aktiviteter för barn och ungdomar som behöver komma hemifrån till en alkoholfri miljö eller få göra något roligt. Alla över 18 år som inte är medlemmar i nykterhetsrörelsen kan skriva på ett ”kontrakt” där man lovar att avstå från alkohol under juldagarna.

Läs mer om kampanjen här

Detta är det nionde inlägget i en serie med tema ”ensamhet”. Har du tankar eller funderingar kring just ensamhet, kommentera nedan eller maila oss gärna: diakoni.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: