Hoppa till innehåll

Världens ensammaste folk

Vilken himmelsvid skillnad mellan följande uttryck: ”Jag är så fruktansvärt ensam” och ”Jag njuter av ensamheten”. Den valda ensamheten kan vara ro för själen, andhämtning, en paus i en tillvaro fylld av kontakter och intryck. Den ofrivilliga ensamheten är något helt annat – förtärande, förminskande, förödande. Det sägs att svenskarna är världens ensammaste folk. Är det rädslan som hindrar oss från att mötas? Bekvämligheten, önskan att inte vilja bli involverad i andras livsöden? Att vi är så förtvivlat angelägna om att inte inkräkta på varandras integritet? Ensam är inte stark, hur svårt kan det vara att inse det?

Bilden är hämtad från Esbo församling

Detta är första inlägget i en serie med tema ”ensamhet”. Har du tankar eller funderingar kring just ensamhet, kommentera nedan eller maila oss gärna: diakoni.se@gmail.com

4 kommentarer »

  1. Tyvärr verkar det ligga i svenskarnas sociala struktur en tröskel till kontakt som är alltför hög för att vi ska våga mötas och gå emot ensamheten. Ju äldre man blir desto svårare är det att få nya nära vänner, kanske dels för att vi förväntas ha hittat dessa redan tidigare i livet men kanske också för att vi blir mer och mer rädda inför att ta kontakt. När vi är barn och unga utsätts vi för så många situationer där det är accepterat och vi förväntas ta nya kontakter. Som äldre minskar eller försvinner dessa forum. Vad vi behöver är nya forum där det är socialt accepterat att ta kontakt även i vuxen ålder. Jag tycker själv att den här sortens frågor är ofantligt viktiga för vårt samhälle och håller på att starta ett företag som har just den här problematiken som en av sina bärande idéer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: